Uho, grlo i nos011 / 30 18 333
Pedijatrija011 / 26 04 934
Interno011 / 26 04 111

Ugradnja ventilacionih cevčica

Ako ste primetili da vaše dete često traži da mu ponovite nešto što mu je rečeno odnosno da slabije čuje tih razgovor i zvuke, obavezno ga odvedite na pregled kod otorinolaringologa. Lekar će uraditi timpanometriju na osnovu koje će zaključiti da li se u srednjem uhu vašeg deteta nalazi gust lepljivi sekret koji onemogućava normalne kretnje bubne opne, pa samim tim i pomeranje slušnih košcica. Taj sekret tu nastaje kada srednje uho nije u mogucnosti da se preko eustahijeve tube normalno ventiliše (tuba koje povezuje nos i srednje uho), i sekret nestaje samo kada se opet omoguci normalno ventiliranje srednjeh uha preko tube. Razlog začepljenja tube je najčešće nabujali treći krajnik, koji tubu svojom masom zatvara, ali razlog može biti i natečena sluznica u tubi usled neke infekcije ili usled alergije. Lekar će prvo odrediti terapiju vašem detetu koja je usmerena na izlečenje infekcije odnosno smirivanja alergije da bi se natečena sluznica vratila u normalno stanje i time tuba ponovo otvorila odnosno postala prohodna. Ukoliko terapija ne pokaže nikakve rezultate jedino rešenje je intervencija ugradnje ventilacionih cevčica. Ovu intervenciju ne treba dugo odlagati jer ukoliko se gust sekret duže vreme ne ukloni iz srednjeg uha može doći do trajnog oštećenja lanca slušnih koščica i samim tim do trajnog oštećenja sluha.

Intervencija

Ova hiruška intervencija se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji pošto je neophodno da dete bude sasvim mirno prilikom pravljenja reza na bubnoj opni i ubacivanja ventilacione cevčice. Pravi se sasvim mali rez, zatim se kroz njega odstranjuje sekret iz srednjeg uha a potom se plasira ventilaciona cevčica. Sama cevčica podseća na minijaturni kalem za konac, prečnika oko 1mm u središnjem užem delu i nešto malo većeg prečnika na krajevima. Kroz njen središnji šuplji deo ventiliraće se srednje uho i vršiće funkciju tube sve dok tuba „ne proradi“.
Uvek treba ugraditi cevčice u oba uha, čak i kada timpanogram pokaže da nije isti stepen nagluvosti. Uz ovu intervenciju po pravilu se uklanja i treći krajnik jer je on glavni uzrok nastanka ovog problema.
Dete ostaje u bolnici 2-3 sata posle intervencije. Ono je najčešće ljuto i placljivo prvih deset-petnaest minuta posle buđenja iz anestezije a zatim najčešće zaspi. Nakon 24 časa od operacije bubna opna sasvim srasta uz cevcicu.

Pravila ponašanja posle intervencije

Prvih 24 sata posle intervencije dete treba da jede samo mlaka ili hladna jela (zbog uklonjenog treceg krajnika). Postoji samo jedno pravilo ponašanja kod ugrađenih cevčica - ne sme voda da uđe u uho. Da bi se sprečilo kvašenje uha preporučuje se da prilikom tuširanja i pranja kose u uši deteta stave tamponi. Ukoliko se nema tampon dovoljno je na vatu staviti malo masne neutralne kreme i potom vatu staviti u spoljni slušni kanal. Nakon tuširanja se vata vadi i baca. Dete se u svakom drugom pogledu ponaša sasvim normalno.

Koliko dugo cevcice ostaju u uhu?

Cevčica ostaje u uhu od 6 meseci do godinu dana. Najčešce sama ispadne u ušni kanal odakle ili sasvim sama ispadne ili se ispere zajedno sa ušnom masti kod ORL lekara. Ukoliko cevčice ne ispadnu do godinu dana one se odstranjuju u opštoj anesteziji. Cevčice ne bi trebalo da stoje duže od godinu dana jer se u suprotnom može dogoditi da na bubnoj opni ostane trajni otvor nakon vađenja cevčice. Ova komplikacija se dogada izuzetno retko.

Ma koliko roditeljima često izgledalo strašna i sama pomisao na ugradnju cevčica u uši njihovog deteta, moraju znati da ukoliko se posle odguvarajuće terapije nije poboljšao sluh, odnosno timpanometrija i dalje pokazuje da u srednjem uhu ima sekreta, nemojte odlagati ovu intervenciju jer u suprotnom vašem detetu može trajno biti oštećen sluh.