Uho, grlo i nos011 / 30 18 333
Pedijatrija011 / 26 04 934
Interno011 / 26 04 111

Povišena temperatura kod dece i kako je spustiti

Kod zdravog deteta normalna telesna temperatura je 36 -37 stepeni. Ona po malo varira u toku dana (najniža je ujutru, a najviša kasno posle podne) i zavisno od fizičke aktivnosti deteta. Zato temperaturu treba meriti nakon što je dete mirovalo bar 1 sat. Temperatura niža od 36 stepeni ponekad se javlja kod zdravih beba i male dece i nije razlog za zabrinutost ako se dete oseća dobro.

Za merenje temperature može se koristiti toplomer sa elektronskim digitalnim merenjem. Toplomeri sa elektronskim digitalnim merenjem mere tempereturu bubne opne, aksilarnu temperaturu (merenjem temperature ispod pazuha), a temperetura se može meriti i trakom koja se prislanja na čelo.

Povišena temperatura predstavlja vid odbrane organizma od infekcije i stoga se temperatura do 38,5 ne obara. Takođe temperatura može poslužiti da se proceni težina bolesti i efikasnost terapije.

Ako dete ima temperaturu višu od 38,5, ona se može spustiti na više načina:

  1. Davanje antipiretika (Brufen i Paracetamol) koji deluju na centar za termoregulaciju koji se nalazi u mozgu.
  2. Detetu možete pomoći i tako što ćete mu krpom koja je natopljena mlakom vodom istrljati telo. Umesto vode možete primeniti mešavinu jednakih količina alkohola i vode. I jedan i drugi način su podjednako efikasni.
  3. Tušanje mlakom vodom u trajanju od 15 minuta.

Pobrinite se da u sobi ne bude pretoplo i dajte detetu dovoljno tečnosti jer će se obilno znojiti kad temperatura počne da pada.